Nepodceňujte pitný režim školákov

14.09.2004 Celý región

Nie je to tak dávno, keď jediný príjem tekutín u detí v škole tvorila mliečna desiata a obedňajšia polievka. Dnes už vieme, že to nebolo ideálne riešenie. Pr...
Nie je to tak dávno, keď jediný príjem tekutín u detí v škole tvorila mliečna desiata a obedňajšia polievka. Dnes už vieme, že to nebolo ideálne riešenie. Pri príprave desiat by ste preto mali aj vy starostlivo zvážiť, čo dieťaťu pribalíte na pitie.

Dostatočnému príjmu vhodných tekutín u detí a mládeže treba venovať pozornosť počas celého dňa, vrátane ich pobytu vškole. Pitný režim je neoddeliteľnou súčasťou stravovacieho režimu. Navzájom sa podmieňujú a sú úzko späté. Vo výživových analýzach u detí a mládeže všetkých vekových kategórií sa zistila nepriaznivá štruktúra prijímanej stravy, ako aj klesajúci počet stravujúcich sa žiakov a študentov v školských stravovacích zariadeniach. Ide najmä o vynechávanie niektorých jedál, prípadne o ich hromadenie a presúvanie do neskorých popoludňajších a večerných hodín. Takéto návyky vážne narúšajú aj pitný režim.
Detský metabolizmus je v porovnaní s metabolizmom dospelého jedinca rýchlejší, a tým aj citlivejší na poškodenie; nedostatok tekutín v detskom organizme teda vedie k oveľa rýchlejšiemu (nezvratnému) poškodeniu cievneho systému a metabolizmu. Pri pitnom režime treba vychádzať z toho, že u dospelého človeka tvorí tekutina približne 60 percent telesnej hmotnosti; u malých detí je to 70 až 75 percent telesnej hmotnosti. Pri strate 3 % telesných tekutín sa výkon postihnutého detského organizmu znižuje, väčšie straty ohrozujú mentálne funkcie (únava, nepozornosť, zníženie výkonnosti počas vyučovania). A strata 20 % telesnej tekutiny môže byť smrteľná.
Problém začína už raňajkami a desiatou. Mnohé deti neraňajkujú, nedesiatujú, a tak aj prvé tekutiny prijímajú často až počas obeda. Odborné prieskumy zistili, že štvrtina školopovinných detí a mládeže prijíma iba jeden liter tekutiny denne, pričom čistá voda predstavuje iba 40 %. Z ostatných tekutín prevládajú rôzne sladené nápoje (napr. kolového typu). Extrémom je skupina stredoškolákov a vysokoškolákov, ktorí vypijú až 5 l piva denne.
Organizmus reaguje na nedostatok tekutín aj produkciou koncentrovanejšieho moču a žlče. Vytvárajú sa tak podmienky pre tvorbu močových a žlčových kameňov, pričom sa zvyšuje aj riziko infekcie príslušných orgánov. Preto je dôležité podávať deťom toľko tekutín, koľko sa im žiada, a pritom voliť vhodné druhy nealkoholických nápojov počas celého dňa, vrátane pobytu detí v škole. U dieťaťa je optimálna spotreba tekutín len o málo nižšia ako u dospelých - minimálne 2 litre denne.
Mnohým deťom obyčajná voda nechutí a dávajú prednosť ochuteným tekutinám. Ak na nich nástoja, ponúknite im ochutené minerálky. Najpopulárnejšia zo slovenských minerálok – Budiš – ponúka viacero príchutí (citrón, pomaranč, ananás, grep, dokonca colu a tonik). Tieto nápoje obsahujúce len prírodné prísady, nie sú príliš sladké a kúpite ich aj v praktických 0,5 l baleniach.
Zuzana Joneková
 

Vyberte región

mark